Familieverhalen Goverde

Kracht van een familiebedrijf – deel 3: jaren 60 – bedrijfsgroei, groei, groei

Uit de serie Kracht van een familiebedrijf | Door Jan Goverde – directie Taxi Goverde

1960 – Groei van bedrijf, groei industrie, groei bewoners

Eind jaren zestig krijgt Opa Jan te maken met bedrijfsgroei, mede door de overname van West Brabant Express uit Breda, en breidt uit met eigen touringcars, garagebedrijf en taxiservice. Inmiddels werken dan de zes zonen van Opa Jan in het bedrijf.

Wat gebeurde er nog meer in 1960 in Moerdijk?

ZeKluZa

Midden in de babyboom krimpt de bevolking van Zevenbergen ieder jaar en krijgt het stempel ‘vertrekgemeente’. Een zorgelijke ontwikkeling ingezet door ontbreken van werkgelegenheid, woningtekort en toekomstperspectief.

In 1961 gaan de gemeenten Zevenbergen, Klundert en Lage Zwaluwe over tot samenwerking. Doel is de realisatie van een zo groot mogelijk industrieterrein aan het Hollands diep. ZeKluZa werd de naam van het samenwerkingsverband waaruit in 1968 het Industrie- en Havenschap Moerdijk (IHM) ontstond.

Industrieterrein Moerdijk

De rijksoverheid besluit in 1965 het industrieterrein Moerdijk aan te leggen. Vooral gevoed door het dreigend voornemen van energiegigant Shell om naar België te verkassen, die door gebrek aan uitbreidingsmogelijkheden in Pernis op zoek was naar herlocatie. Tot ver in de jaren zeventig was Shell het enige bedrijf op het industrieterrein. Pas eind jaren tachtig werd door aantrekken van de economie en een nieuw Masterplan het gebied door opdelen in vier themagebieden; chemie, logistiek, energie/milieu en overig een eerste groei gerealiseerd.

Port of Moerdijk

Port of Moerdijk is verrassend veelzijdig. Ze is thuis in uiteenlopende soorten cargo. Ruim 400 bedrijven doen zaken vanuit het haventerrein. Van grote chemische ondernemingen tot logistiek dienstverleners en bedrijven in de maakindustrie. Met maar liefst vier vervoersmodaliteiten tot hun beschikking bereiken zij vanuit Moerdijk de hele wereld. Bron: www.portofmoerdijk.nl

Bewoners van Gemeente Moerdijk

Door de komst van industrie en de bijbehorende werkgelegenheid veranderde de samenstelling van de lokale bevolking door komst van bewoners uit de Randstad. Door Brabanders aangesproken als ‘bovensloters’. Dit had grote invloed op de sociale structuur in de regio. Waar mensen gaan wonen zijn huizen nodig. Waar mensen wonen willen ze sporten, recreëren, en is behoefte aan zorg, onderwijs, vervoer en worden ze maatschappelijk actief. Verenigingen veranderen door nieuwe inzichten, er ontstaan nieuwe structuren en impulsen sijpelen door in bestaande organisaties. Oude en nieuwe bewoners groeiden na enkele jaren wat meer naar elkaar toe. Momenteel schommelt het bewonersaantal rondom de 37.000. Jongeren vertrekken voor hun studie maar komen terug met partners om hun gezin te settelen.

Winkelen en boodschappen veranderd in de jaren vanaf 1950. Supermarkt, winkelcentra of online kopen zoals we dat nu kennen, dat was in de jaren vijftig compleet anders. Zevenbergen telde ruim honderd winkels, waaronder veertien bakkers, veertien kruideniers, tien rookartikelenwinkels, ruim twintig cafes, acht slagers waarbij alle ambachtslieden hun waren zelf vervaardigden en verwerkten.

Richting 1965 groeide de grutter tot grootgrutters. De knusse winkel werd zelfbediening en de ideeën uit het voortvarende Amerika waaiden over in met name de sector levensmiddelen. De supermarkt was een feit.

Bron: http://canonvanmoerdijk.nl/industrie-en-havenschap-moerdijk/

Bronnen foto’s:

 www.havenvanmoerdijk.nl
– Werkzaamheden bij de aanleg van het industrieterrein
– Kees Wittenbols, www.breda-en-alles-daaromheen.nl
– Foto Joop van Houdt, beeldbank Rijkswaterstaat 2008 www.beeldbank.rws.nl
– Heemkundige Kring ‘Fijnaart en Heijningen’
– Stichting Heemkunde Moerdijk

Jan Goverde | Volg Taxi Goverde en reageer op linkedinFacebook & YouTube