Acties, Nieuws & acties, Visie Taxi Goverde

Internationale Vrouwendag 2021

Van de 175 medewerkers die momenteel in dienst zijn bij Taxi Goverde, zijn er 77 dames werkzaam. Dat is 44%. En daar zijn wij trots op. De taxibranche staat erom bekend een mannenwereld te zijn, maar wij doorbreken graag het cliché. Op deze Internationale Vrouwendag laten we zien wat voor ons heel normaal is.
Onze vrouwen draaien hun hand er niet voor om om plaats te nemen in de grootste voertuigen. U treft ze bij ons achter het stuur van onder andere limousines, VIP-bussen, taxi-bussen en trouwauto’s.
 
Internationale vrouwendag staat onder andere voor economische gelijkheid. Gelukkig is het in de taxibranche al jaren goed geregeld en stelt de CAO dat vrouwen en mannen evenveel verdienen, dit vinden we bij taxi Goverde heel normaal.
 
Op deze dag stellen wij u graag voor aan Kristy, één van onze vrouwelijke chauffeuses. Kristy is bijna 2 jaar in dienst bij Taxi Goverde en geniet ervan om “betaald rondjes te rijden”, zoals zij het zelf beschrijft. Misschien komt u haar tegen met een bus vol schoolkinderen, in een hele lange limousine of wellicht stapt u zelf een keer bij haar in.

 

Hoe ziet een werkdag eruit voor Kristy?

“Mijn ochtend begint met een lekker kopje thee (die mijn man altijd klaarzet), daarna verzorg ik mijn honden, die ik als mijn kinderen zie. Sommige vrouwen leven voor hun kinderen, maar voor mij zijn mijn honden mijn drijfveer. Na dit ritueel ben ik klaar om te gaan werken. Doorgaans start ik mijn werkdag met het rijden van schoolkinderen op een vaste route. Hierna zijn vaak de dagbestedingen aan de beurt, maar soms wisselt het af met zorgvervoer of op de lange baan door heel Nederland. Ik ben ook al een aantal keer in Groningen geweest! Tussen de middag eet ik meestal thuis en laat ik mijn honden uit. Daarna haal ik de schoolkinderen weer op en breng ik ze naar hun papa en mama. Als ik dan ’s avonds weer thuis kom, heeft mijn man het eten al klaarstaan.

“Mijn honden zijn mijn kinderen”

Gelukkig is taxi rijden goed te combineren met mijn privé leven. Tussen de spitsen door is er voldoende tijd om mijn honden te verzorgen en het huishouden te doen. ’s Avonds ben ik altijd lekker thuis om met mijn man te kunnen relaxen.”

Op 1 mei is Kristy 2 jaar in dienst bij Taxi Goverde waar zij werkzaam is als taxi chauffeuse, ofwel haar geld verdient “door rondjes te rijden”, zoals zij het zelf omschrijft. Dat klinkt alsof zij veel plezier heeft in haar werk! En dat klopt, vertelt ze.
Voordat Kristy als taxi chauffeuse begon, zat ze in de WW. Totdat een vriendin van haar, die ook als chauffeuse werkte, vroeg of het ook niet wat voor haar zou zijn? En zo geschiedde: ondertussen zit Kristy al 15 jaar in het beroep.

“Ik ben altijd vrolijk, met een glimlach kom je ver!”

Ook Kristy denkt dat de taxibranche een mannenwereld is. Toch is dit bij taxi Goverde zeker niet het geval. Van de 175 werknemers zijn er 77 vrouwen. Met andere woorden Kristy heeft voor 44% vrouwelijke collega’s. Volgens Kristy zijn er met name in de grote steden veel mannen achter het stuur te vinden, dit vindt ze jammer.

Maar wat vindt zij dan zo leuk aan haar baan? Bij Goverde is er een ruim assortiment aan voertuigen, waarvan de limousine dan toch wel een van de leukste is. Ook het rijden van een bruiloft is erg leuk. Het zien van de reacties van omstanders als je met de limo of met een klassieker voorbij komt rijden is geweldig. Daar doet zij het voor. “Klanten vinden het kei stoer als ik met een grote taxibus of de limo kom aanrijden en die dan overal in parkeer. Ik zelf heb als vaste wagen de langste taxibus die Goverde te bieden heeft.”

“File parkeren met een Limo? Geen probleem!” 

En de mindere punten? File rijden vindt ze bijvoorbeeld niet zo erg, want een chauffeur krijgt toch per uur betaald, zegt ze met een knipoog, maar het wassen van het voertuig na gebruik is zeker geen hobby. Ook het werken op de zaterdag avond vindt ze niet erg. Zo zie je maar dat het niet alleen heren zijn die ’s avonds achter het stuur kruipen. Wel vertelt Kristy dat ze haar mannetje moet staan, anders zetten ze soms de bus op z’n kop. Door muziek te draaien die past bij de groep maakt Kristy er een feestje van op de zaterdagavonden. “Vroeger sjanste ik altijd met de taxichauffeur, nu doen ze dit bij mij, echt grappig. Ik hoop dat de cafés snel weer open mogen, dan kan het feest weer beginnen.”

\

Zijn er bepaalde ritten die haar zijn bijgebleven, vragen wij ons af? “Het zijn niet zozeer de plaatsen waar je komt maar het zijn de gesprekken met de klant die mij het meeste bijblijven,” vertelt Kristy. Er is altijd wel een raakvlak met de klant waardoor een gesprek snel op gang komt. Soms praten we over het weer maar vaak zijn ook mijn honden de basis voor een goed gesprek.

En zijn er nog doelstellingen voor de toekomst? “Het behalen van het groot rijbewijs lijkt me een leuke uitdaging, dan kan ik ook op de kleine touringcars rijden bij Goverde. Maar ook meer ontdekken in de taxi wereld. Soms komen er leuke projecten op mijn pad, zoals bijvoorbeeld het rijden van een bruiloft of speciale evenementen. Maar ook het vervoeren van met covid-19 besmette mensen is een uitdaging.

Misschien komt u haar tegen met een bus vol schoolkinderen, of wellicht stapt u zelf een keer bij haar in. Vraag haar dan zeker hoe het met haar honden gaat, een gezellige rit gegarandeerd.

Samen Verder Taxi Goverde

Meer weten over ons bedrijf >Lees over waar wij als Goverde Groep voor staan

Bekijk HIER ons wagenpark >

Lees hier het verhaal van een vrouwelijke collega van Kristy: Dianne ‘Oh jee, een vrouw achter het stuur’ >